Velünk történt

A pápai nuncius látogatása a szegedi szemináriumban

 

A szegedi Szent Gellért Szemináriumba látogatott Michael August Blume SVD Magyarország pápai nunciusa, aki november 11-12. között két napot töltött az intézményben. Látogatása a Ferenc pápa által meghirdetett szinodális folyamat részét képezte. Célja pedig az volt, hogy megerősítse a papságra készülő fiatalokat hivatásukban. A nuncius atya szentmisét mutatott be közösségünknek és a zsolozsmát is közösen imádkoztuk el. Az imádság mellet az étkezések is mind közösek voltak.

Itt tartózkodása alatt beszélt a szinodális folyamat értelmezéséről, megéléséről, illetve arról, hogy Ő hogyan látja ezt az utat. Ami számomra megragadott és elgondolkoztatott az az volt, hogy a kiindulási pont a szinodális úthoz az önismeret. Meg kell ismernem magamat és helyemet az Egyházban, különösen az adott közösség életében. Kiemelte, „elengedhetetlennek tartja, hogy a napi lelkiismeret-vizsgálatunk során föltegyük magunknak a kérdést, hogy mennyire voltam ma szinodális, vagyis együttműködő a testvéreimmel”.

Azonban Ő nem csak azért keresett föl minket, hogy előadást tartson, hanem kíváncsi volt a hivatásunk történetére és a mi egyházképünkre is. Nem utolsó sorban pedig kérdéseket is tehettünk föl, melyekre nagy örömmel válaszolt. Jelenlétével és gondolataival sikerült megerősítenie minket és új szempontokkal gazdagította az Egyházról kialakult szemléletünket.

Aleksza János - V.éves papnövendék

Képgaléria