Velünk történt

A jövő papságáról és egyházáról szólt a szegedi papnövendékek hétvégéje

 

A szegedi szeminárium növendékei november 12-én és 13-án a jövő egyházáról gondolkoztak együtt a Domaszék-Zöldfási Lelkigyakorlatos Házban. A közös gondolkodás része annak a folyamatnak, melyet Ferenc pápa szinodális útnak nevez. A pápa három egyszerű dologra hívja meg a keresztényeket: Közösségre, részvételre és küldetésre.

Péntek este a közösségen volt a hangsúly, mégpedig film, társasjáték és kötetlen beszélgetés formájában. A szombati napon Gulyás Péter egyházi fejlesztő segítségével mélyítettük el az önismeretünket és néztünk rá a jövő papságára, egyházára. A délelőtt során megosztottuk egymással, hogy milyen személy vagyok is én pontosan, milyenek az elképzeléseim a papságról, milyen lelkipásztorrá szeretnék válni. A délutáni program egy időutazásra hívott meg minket. Elképzeltük, hogy 10 éves papként hol leszünk, milyen plébánián és milyen közösségben fogunk szolgálni. Mindezek után pedig tágabb körben néztünk rá a jövőre, pontosabban olyan időre, ami még belátható. Csoportmunkában képzeltük el, hogy mi várható reálisan a magyar társadalomban, a magyar katolikus egyházban és a plébánia közösségének életében 2040-re.

E hétvége által még jobban megismertük a magunk és egymás személyiségét, illetve elképzeléseit. Azonban a jövőt igazán úgy lehet csak alakítani, hogy először reflektálunk a múltra, megnézzük a jelent majd pedig a Szentlélek vezetésével előre tekintünk és tervezünk. Ezt a folyamatot újra és újra be kell járnunk, hiszen az idő megy, a világ és mi magunk is folyamatosan változunk. Így tervben van, hogy több ehhez hasonló tréning segítségével beleássuk magunkat a részletekbe, hiszen a jövő rajtunk is múlik.

Aleksza János - V.éves papnövendék

Képgaléria